• 1403/10/10 - 14:10
  • تعداد بازدید خبر : 108
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
دانستنی‌های دو؛

آیا می‌دانستید استان گیلان با دارا بودن دو دستگاه‌ سی‌تی آنژیوگرافی دارای رتبه چهارم در بین استان‌های کشور است؟

با ورود دستگاه سی‌تی آنژیوگرافی به مرکز آموزشی درمانی حشمت، استان گیلان مجهز به دومین دستگاه سی‌تی آنژیوگرافی شد که بدون در نظر گرفتن استان تهران با ۱۴ دستگاه، بعد از استان‌های اصفهان، خوزستان و فارس هر کدام با سه دستگاه، چهارمین استان کشور از نظر تعداد دستگاه‌های سی‌تی آنژیوگرافی است.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دانشگاه علوم پزشکی گیلان (گیل‌وب‌دا)؛ با تجهیز مرکز آموزشی درمانی حشمت به دستگاه سی‌تی آنژیوگرافی، با هزینه ریالی حدود ۸۰۰ میلیارد ریال، که با پیگیری های دکتر محمدتقی آشوبی- رئیس دانشگاه علوم پزشکی محقق شد، استان گیلان مجهز به دومین دستگاه سی‌تی آنژیوگرافی شد. پیش از این تنها بیمارستان خصوصی  پارس رشت مجهز به این دستگاه پیشرفته تخصصی بود که بدون در نظر گرفتن استان تهران با ۱۴ دستگاه، بعد از استان‌های اصفهان، خوزستان و فارس هر کدام با سه دستگاه، گیلان چهارمین استان کشور از نظر تعداد دستگاه‌های سی‌تی آنژیوگرافی است.

باید یادآور شود که به غیر از تهران، تنها ۱۵ استان مجهز به دستگاه پیشرفته سی‌تی آنژیوگرافی هستند. استان‌های اصفهان، خوزستان و فارس هرکدام با سه دستگاه بعد از استان تهران از نظر تعداد  قرار گرفته‌اند و استان گیلان با دو دستگاه رتبه چهارم را به خود اختصاص داده است. ۱۱ استان دیگر هرکدام تنها مجهز به یک دستگاه سی‌تی آنژیوگرافی هستند که با توجه به وسعت آن استان‌ها وجود تنها یک دستگاه عاملی محدود کننده به شمار می‌رود.

حال باید به آن بپردازیم که چرا مجهز بودن به دستگاه سی‌تی آنژیوگرافی دارای اهمیت است؟

 

سی‌تی آنژیوگرافی: نگاهی دقیق به داخل رگ‌ها

سی‌تی آنژیوگرافی (CT Angiography) یک روش تصویربرداری پیشرفته است که از ترکیب تکنولوژی سی‌تی اسکن و تزریق ماده حاجب برای ایجاد تصاویر دقیق و سه بعدی از رگ‌های خونی استفاده می‌کند. این روش به پزشکان اجازه می‌دهد تا ساختار، اندازه و جریان خون در رگ‌ها را به طور دقیق بررسی کنند و هرگونه انسداد، تنگ شدگی یا ناهنجاری دیگری را تشخیص دهند.و مهم‌تر از همه، برخلاف روش‌های تهاجمی مانند آنژیوگرافی سنتی، سی تی آنژیوگرافی قلب نیاز به وارد کردن کاتتر به داخل عروق ندارد و به همین دلیل کمتر خطرناک و ناراحت‌کننده است.

مراحل انجام سی‌تی آنژیوگرافی بهداین ترتیب است که قبل از انجام، ماده حاجب خاصی (معمولاً یددار) از طریق ورید به بدن تزریق می‌شود. این ماده حاجب، رگ‌های خونی را در تصاویر سی‌تی اسکن برجسته‌تر کرده و تشخیص ناهنجاری‌ها را آسان‌تر می‌کند.

سپس بیمار بر روی تخت دستگاه سی‌تی اسکن دراز می‌کشد و دستگاه به صورت دایره‌ای به دور بدن می‌چرخد. در حین چرخش، دستگاه اشعه ایکس از زوایای مختلف به بدن تابیده و رایانه‌ای قدرتمند این تصاویر را به تصاویر سه بعدی تبدیل می‌کند.

در پایان، رادیولوژیست تصاویر حاصل از سی‌تی آنژیوگرافی را به دقت بررسی می‌کند تا هرگونه ناهنجاری در رگ‌های خونی را شناسایی کند. این ناهنجاری‌ها ممکن است شامل تنگ شدگی رگ‌ها (تنگی عروق)، گشاد شدگی رگ‌ها (آنوریسم)، لخته خون، تومور یا سایر مشکلات عروقی باشد.

 سی‌تی آنژیوگرافی در تشخیص و ارزیابی طیف وسیعی از بیماری‌های عروقی کاربرد دارد، از جمله:

بیماری‌های قلبی عروقی: تشخیص تنگ شدگی عروق کرونر، آنوریسم آئورت و سایر بیماری‌های قلبیبیماری‌های عروق مغزی: تشخیص آنوریسم مغزی، تنگ شدگی عروق مغزی و سایر بیماری‌های عروق مغزیبیماری‌های عروق محیطی: تشخیص تنگ شدگی عروق پاها و دست‌هابیماری‌های کلیوی: ارزیابی عروق کلیویتومورها: تشخیص عروق تغذیه کننده تومورها و برنامه‌ریزی برای درمانترومای عروقی: ارزیابی آسیب‌های عروقی ناشی از تصادفات و ضربات کاربرد دارد.

همان‌طور که پیش از این هم اشاره کردیم،  غیرتهاجمی و بدون درد بودن روش سی تی آنژیوگرافی قلب  که نیاز به وارد کردن کاتتر به داخل عروق ندارد یک ویژگی بسیار مهم است که  باعث می‌شود که این روش کمتر خطرناک و ناراحت‌کننده باشد و بیماران بتوانند آن را بدون نیاز به بیهوشی یا استراحت طولانی انجام دهند. سی‌تی آنژیوگرافی روشی سریع و دقیق برای تصویربرداری از رگ‌های خونی است. این روش غیرتهاجمی بوده و نیازی به جراحی ندارد. تصاویر سه بعدی حاصل از سی‌تی آنژیوگرافی به پزشکان اجازه می‌دهد تا ساختار رگ‌ها را به طور کامل بررسی کنند. سی‌تی آنژیوگرافی در تشخیص طیف وسیعی از بیماری‌های عروقی کاربرد دارد.

گفتنی است؛ مرکز آموزشی درمانی حشمت ماهانه به طور میانگین به ۲۰۰ بیمار به واسطه وجود این دستگاه ارائه خدمت می‌کند.

  • گروه خبری : دانستنی,اطلاعیه,آخرین اخبار,اخبار اختصاصی
  • کد خبر : 133778
نرمین قادری
خبرنگار

نرمین قادری

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

آخرین بروز رسانی : 1403/10/10 14:10
آرشیو
Caspian Journal of Health Research

Caspian Journal of Health Research

Journal of Dentomaxillofacial Radiology , Pathology and Surgery

Journal of Dentomaxillofacial Radiology , Pathology and Surgery

Journal of Holistic Nursing and Midwifery

Journal of Holistic Nursing and Midwifery

Research in Medical Education

Research in Medical Education

Iranian Journal of Neurosurgery

Iranian Journal of Neurosurgery

Caspian Journal of Neurological Sciences

Caspian Journal of Neurological Sciences

Journal of Guilan University of Medical Science

Journal of Guilan University of Medical Science

Iranian Journal of Vascular Surgey and Endovascular Therapy

Iranian Journal of Vascular Surgey and Endovascular Therapy